Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ‘Βαρδάκειο & Πρώιο’, στο πλαίσιο έναρξης λειτουργίας εξωτερικού ιατρείου Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (Φυσιατρικής), ανακοινώνει τα ακόλουθα:

 

  1. Η εκπαίδευση των φυσιάτρων στην Ελλάδα περιλαμβάνει Παθολογία, Νευρολογία και Ορθοπαιδική σε Γενικά Νοσοκομεία και αμιγώς Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση σε ειδική κλινική αποκατάστασης (συνολικά 5 έτη εκπαίδευσης).
  2. Οι φυσίατροι, εκτός από φάρμακα, χρησιμοποιούν διάφορες θεραπευτικές τεχνικές, μηχανικά και φυσικά μέσα (θεραπευτική άσκηση, ψυχρά/θερμά επιθέματα, νερό, ηλεκτρισμό κ.α.), αλλά και πιο παρεμβατικές τεχνικές όπως διηθήσεις μαλακών μορίων (π.χ. αλλαντική τοξίνη) και ενδαρθρικές εγχύσεις φαρμάκων, τα οποία προσαρμόζονται ώστε  να εξυπηρετήσουν εξατομικευμένα κάθε ασθενή.
  3. Ο τελικός θεραπευτικός στόχος είναι η μεγιστοποίηση της  λειτουργικής ικανότητας του ασθενούς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το πρόβλημα.
  4. Η φυσιατρική αντιμετωπίζει καταστάσεις όπως η μυϊκή αδυναμία, διαταραχές ισορροπίας, διαταραχές μυϊκού τόνου, αλγεινά σύνδρομα, διαταραχές ούρησης -αφόδευσης, οστεοπόρωση, πρόληψη και αντιμετώπιση κατακλίσεων δέρματος. Οι διαταραχές αυτές μπορούν να προκύψουν από ασθένειες όπως:
  • αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια
  • κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις
  • κακώσεις νωτιαίου μυελού
  • πολυνευροπάθειες
  • νευροεκφυλιστικές παθήσεις (σκλήρυνση κατά πλάκας, πάρκινσον κ.α)
  • μυοπάθειες
  • εγκεφαλική παράλυση.

 

  1. Σε οργανωμένο κέντρο αποκατάστασης -αλλά και σε ανάλογες μικρές μονάδες- λειτουργεί η διεπιστημονική ομάδα αποκατάστασης, η οποία αποτελείται από το συντονιστή φυσίατρο, νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, γυμναστή, ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό.
  2. Οι φυσίατροι, εκτός από τη λήψη ιστορικού, την κλινική εξέταση και την εκτίμηση των εργαστηριακών-απεικονιστικών εξετάσεων κατά την εξέταση του ασθενούς, πρέπει να ενημερώνονται για τις δραστηριότητες του (κοινωνικές, οικογενειακές, ψυχαγωγικές) με στόχο την επιστροφή του ασθενούς στην προηγούμενη λειτουργική του κατάσταση. Επιπρόσθετα, το πρόγραμμα αποκατάστασης θα πρέπει να πλησιάζει τους στόχους του ασθενούς, ώστε να έχει την πλήρη στήριξή του. Τα προγράμματα αποκατάστασης επαναξιολογούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και τροποποιούνται ανάλογα.

 

Ο κ. Γεώργιος Νεοχωρίτης, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης του ΚΕΦΙΑΠ Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, θα δέχεται ασθενείς κάθε Τρίτη-Τετάρτη, ώρες 09.00-12.00 (τηλέφωνο επικοινωνίας Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων: 2281360523 και email: grammateia@vardakeio.gov.gr).

 

Η λειτουργία του νέου εξειδικευμένου εξωτερικού ιατρείου Φυσιάτρου στο ΚΕΦΙΑΠ και η συνεργασία του κ. Νεοχωρίτη με το υφιστάμενο προσωπικό φυσιοθεραπευτών, ψυχολόγων, εργοθεραπευτή, κοινωνικών λειτουργών, λογοθεραπευτή, διατροφολόγου κ.α. θα εμπλουτίσει σημαντικά την παροχή υπηρεσιών υγείας του Νοσοκομείου Σύρου προς τους κατοίκους της Σύρου και των Κυκλάδων.

 

Ο Διοικητής

Μιχαήλ Ε. Ζουλουφός

 

Δελτίο Τύπου