Η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Σύρου ‘Βαρδάκειο & Πρώιο’ ανακοινώνει, σε απάντηση σημερινής δημοσιευμένης καταγγελίας πολίτη και σε συνέχεια προκαταρκτικής έρευνας, τα ακόλουθα:

 

  1. Η εξέταση ασθενών στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, ανεξάρτητα από τη νόσηση τους με COVID-19 ή μη, γίνεται με φυσική παρουσία και όχι με τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ συνοδών/ασθενών και μελών του προσωπικού του Νοσοκομείου.
  2. Υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία συγγενικού προσώπου της ασθενούς με εφημερεύουσα ιατρό, την Πέμπτη 30.6.2022, η οποία συνέστησε να προσέλθουν στα ΤΕΠ για πλήρη κλινική εξέταση και έλεγχο.
  3. Καθ’ όλη την προηγούμενη εβδομάδα (27.6-3.7.2022) η θανούσα δεν προσήλθε στα ΤΕΠ για οιονδήποτε έλεγχο.
  4. Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, οι ιατροί και οι νοσηλευτές του Νοσοκομείου Σύρου έχουν διαχειριστεί εκατοντάδες ασθενείς με COVID-19, όπως προκύπτει από τα τηρούμενα αρχεία ασθενών και τις δημόσιες ευχαριστίες προς αυτούς. Η προτροπή προς ασθενείς ή/και συνοδούς αυτών είναι η προσέλευση στα ΤΕΠ για επιτόπιο έλεγχο και αποτύπωση της πλήρους κλινικής εικόνας του ασθενούς.
  5. Η σημερινή επίσκεψη του καταγγέλοντος αδελφού της θανούσης στο Νοσοκομείο αφορούσε σε κλινικό έλεγχο από τον Πνευμονολόγο του Νοσοκομείου. Διενεργήθηκε ο έλεγχος και εκδόθηκε παραπεμπτικό για ακτινογραφία.
  6. Κατά την ώρα εκείνη, στο Ακτινολογικό Τμήμα ήταν παρόντες ιατροί ακτινοδιαγνώστες και τεχνικός, παρά τη στάση εργασίας.
  7. Ο ασθενής διαμαρτυρήθηκε έντονα και απείλησε λεκτικά για προσφυγή στα ΜΜΕ, αν δεν γινόταν άμεσα η εξέταση του. Πάρα ταύτα, επέστρεψε στον Πνευμονολόγο, ολοκληρώθηκε η κλινική εξέταση του και του δόθηκαν ιατρικές οδηγίες.
  8. Άμεσα, κλήθηκε να ολοκληρώσει και τον απεικονιστικό έλεγχο του και αρνήθηκε εκφράζοντας νέες απειλές για προσφυγή στα ΜΜΕ.
  9. Διατάχθηκε κατεπείγουσα ΕΔΕ και αναμένονται τα συμπεράσματα της.

 

Το προσωπικό του Νοσοκομείου Σύρου έχει σταθεί επάξια στη διαχείριση της πανδημίας COVID-19 στη Σύρο και στις Κυκλάδες. Η διατύπωση σαφών οδηγιών από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχει υπάρξει ρητή προς όλους στο Νοσοκομείο. Η ιατρική δεν ασκείται τηλεφωνικά και για το λόγο αυτό οι ασθενείς προσέρχονται στο Νοσοκομείο.

 

Εκφράζονται θερμά συλλυπητήρια για τον θάνατο της ασθενούς

 

Ο Διοικητής

Μιχαήλ Ε. Ζουλουφός

Δελτίο Τύπου